Denne sida er for deg som bor, burde bo eller ønsker å bo i Elverum og Åmot.

Fra storbyliv til bybonde

-Jeg føler at jeg gjør noe som gir mening, sier Kirsten Gracey (59) som byttet vekk kontorjobben i Oslo med friheten som bybonde i Elverumregionen. Nå kan du kjøpe hennes spennende bær-geleer og limonader hos elleve utsalgssteder i Hedmark.

Hun har skaut på hodet og forkle på plass. På kjøkkenbenken foran henne står to store baljer fulle med rabarbrastilker. Alt er klar til pressing for å få ut den friske, rosa rabarbrasaften. Senere skal denne slukke tørsten i sommervarmen som en nydelig limonade fra koselige glassflasker.

Oslo-jenta Kirsten Gracey har gjort drøm til virkelighet og skapt sin egen arbeidsplass i bygda Hernes i Elverumregionen. Med aroniabær, tyttebær, epler, blåbær og rabarbra som råvarer produserer hun spennende geleer og limonader. Disse kan du nå kjøpe hos elleve ulike salgssteder rundt omkring i Hedmark.

-Dette er ikke vann og sukker med bærsmak. Jeg brenner for lokalmat med høy kvalitet, forteller Kirsten.

Fra storbyliv til småbruk

Egentlig er det ganske så tilfeldig og litt uvirkelig at hun står her på kjøkkenet til forsamlingshuset Norvang i Hernes. For bare litt over et år siden arbeidet hun hos et advokatfirma i Oslo. Før det bodde hun hele 29 år i Seattle i USA hvor de fleste av døgnets timer gikk med til hardt arbeid i advokatbransjen og lang pendlerveg. Så flyttet hun hjem til Norge og traff kjærligheten.

-Samboeren min og jeg startet jakten etter et koselig småbruk. I Vestre Hernes fant vi det vi lette etter, forteller Kirsten. Selv om ingen av dem har tilknytning til Elverumregionen, var de ikke i tvil. Her ville de bo og tok med flyttelasset hit i februar 2014.

Et liv med mening

Inne på kjøkkenet er Kirsten straks ferdig med pressingen. Den friske saften fra rabarbraen skal over til neste trinn, pasteurisering. Hun husker så godt de gode barndomsminnene hvor hun var med mamma på kjøkkenet og laget hjemmelaget mat. I hagen hadde de frukttrær og bærbusker. Nå er rollene snudd. I dag er det Kirsten som får god hjelp av mamma på 95 år.

-Jeg er nok blitt ekstra patriotisk av å bo 29 år i USA. Derfor betyr lokalmat mye for meg, forklarer hun.

 

-Kan du leve av denne jobben?

 

-Jeg er fortsatt i etableringsfasen og tenker langsiktig. Her bygger jeg stein på stein og da er det ikke så lett å tjene penger med en gang, svarer Kirsten, som legger til at hennes Bybonden også skaper oppdrag til underleverandører.

 

-Og kanskje jeg kan inspirere andre til å satse. Slik skapes det enda flere arbeidsplasser, legger hun til.

Bærproduksjon hjemme

For å få nok bær til sine geleer, har Kirsten og hjelpere reist rundt til kjente og ukjente for å plukke i deres hager. Nå er hun i full gang med å plante sin egen åker med aroniabær. Hun brenner for at flere skal få øynene opp for disse svartsurbærene som har nesten dobbelt så høyt innhold av antioksidanter som blåbær.

-Her i Norge er denne planten ofte brukt som hekk. Den har flotte hvite blomster om sommeren og rødt løv på høsten. Men bærene er det ikke alle som benytter seg av, ennå de gir en så god helseeffekt, forteller Kirsten.

Et levende nettverk

Kirsten er også leder av nettverket for lokalmatprodusenter i Elverumregionen. Hennes 20 prosent prosjektlederstilling i nettverket varer frem til høsten. Målet er å utvikle et nettverk, gi hverandre kompetanseheving og bidra til større satsing på lokalmat i distriktet.

-I nettverket er vi nå åtte produsenter som er veldig aktive. Du kan blant annet treffe oss annenhver lørdag på Østkanttorget i Elverum denne sommeren, reklamerer Bybonden, som håper mange kommer innom for å smake ekte lokalmat med høy kvalitet.