Denne sida er for deg som bor, burde bo eller ønsker å bo i Elverum og Åmot.

Realiser butikkdrømmen på Rena

Etter 20 år i Oslo ble Stine Gustavsen lei. Hun solgte leiligheta, flyttet til Rena og lot en drøm bli til virkelighet.

Tekst og foto: Trine Walleraunet

Midt i sentrum ligger det lille røde huset. Egentlig en gammel bolig. I dag huser det butikken «Needles and pins» i første etasje og «damene på loftet», på ja, akkurat, loftet.
I det du går inn døra til den hjemmekoselige butikken i første etasje, får du nesten følelsen av å gå inn i stua til noen. Garnnøstene lyser mot deg i alle verdens farger, sirlig plassert og sortert i hyllene. Midt i lokalet står det en vedovn, den brukes naturligvis på vinteren til å holde varmen.  Stine står bak disken og smiler og lurer på hva hun kan hjelpe deg med i dag.

Stine Gustavsen kommer fra Varteig, et lite tettsted utenfor Sarpsborg, og jobber egentlig som flyvertinne. Etter 20 år i Oslo begynte hun å bli skikkelig lei. Hun lurte på hva hun skulle gjøre. Hun har slektninger i Åmot, og da kusina hennes foreslo at hun skulle flytte til Rena, så solgte hun leiligheta og flytta oppover. Det har hun aldri angret på. Det er alt for mye trafikk i Oslo, og når hun nå tar turen inn til byen igjen, vil hun bare hjem etter kort tid.

-Det er greit for en dag eller en helg, men jeg vil nok ikke bo der igjen forteller Stine, som snart har bodd her på Rena i to år.

Mens vi sitter og prater inne i den hjemmekoselige butikken så kommer det en dame inn. Det er Stines mor. Hun pensjonerte seg i sommer, og fulgte Stines eksempel, og flyttet opp til Rena. Også hun forteller at hun aldri har angret på det valget.

I oktober 2012 åpnet hun butikken «Needles and Pins», og nylig markerte de sitt 1-års jubileum. Stine forteller at hun lenge hadde tenkt på å gjøre noe ved siden av å være flyvertinne, og når hun flyttet til Rena så åpnet mulighetene seg. På loftet sitter tre driftige damer som kaller seg «damene på loftet» og strikker, syr og hekler for videresalg av ferdige, hjemmelagde produkter. De nyter godt av hverandre, Needles and Pins og Damene på Loftet.

– Jeg har jo vært heldig sier hun.

Salget av leiligheta i Oslo gav henne startkapital, og det lille røde huset leier hun av sin tante. Når samtalen dreier inn på butikken så forteller hun velvillig. Tiden har gått fort og jeg har lært veldig mye!

Stine har alltid strikket og heklet mye, håndarbeid har vært en hobby helt siden hun var liten jente. Etter videregående skole, gikk hun på Esmod moteskole hvor hun tok 3 år med klesdesign og modelisme. Dessuten har hun også drevet butikk før, så hun visste hva hun gikk til. Hun har gjort det hun selv har følt har vært riktig. Det har nemlig vært en garnbutikk på Rena før, men når hun startet så var det ingen, i alle fall ikke en ren garnbutikk med den fagkompetansen som Stine har. Derfor ble det heller ikke noe problem når hun søkte leverandørene om å bli forhandler.

– Også er jeg veldig opptatt av helheten. At er det er ryddig og ordentlig her er en selvfølge, men kvalitet og utvalg er jo minst like viktig sier hun, og forteller at hun kan stå for kvaliteten på alle varene hun har. Dessuten skal det også være hyggelig å komme inn døra her.

I hyllene til Stine finner vi garn fra blant annet. Dale, Rauma, Du store alpakka, Viking, Permin, Järbo og Garnstudio. Og det i alle farger og fasonger. I tillegg har hun selvfølgelig pinner og oppskrifter, knapper, glidlåser og sytilbehør.

Det er rett og slett en fornøyelse og en opplevelse å gå inn i butikken, i alle fall for en som er glad i håndarbeid. Både hytte og camping-turister bruker butikken flittig, og mange er blitt faste kunder, like faste som oss som bor her i Åmot.

Så forteller hun om en venns reaksjon da hun fortalte at hun skulle starte opp butikk på Rena;
«Rena? I Østerdalen? Der du kjører forbi når man skal nordover?»
«Ja», svarte Stine. «Men nå har du en veldig god grunn til å stoppe på veien!»