Denne sida er for deg som bor, burde bo eller ønsker å bo i Elverum og Åmot.

Suverene Sagtjernet

Da Ida Kristin Hansen (40) og Thorleif Silkebækken (38) skulle flytte hjem til Elverum, fantes det bare ett alternativ; Sagtjernet.

Tekst og foto: Karoline Almås Sørensen

Tre på topp Sagtjernet

– Sagtjernet
– Nært både natur og sentrum
– Kort vei til kamerater

 

– Det var pussig, men da vi flyttet til Elverum og Sagtjernet, virket det som om dagene ble lengre. Vi brukte plutselig ikke lenger lang tid på å komme oss til og fra butikken, eller for å gjøre ulike ærender. I Elverum var alt samlet på én plass, sier Ida Kristin Hansen (40). Hun og Thorleif Silkebækken (38) hadde bodd og studert i henholdsvis Oslo og Stockholm, og bodd sammen på Jessheim før de bestemte seg for å flytte hjem til Elverum i 2008.

 
– Vi ville ikke bo midt i Elverum, men likevel ganske nærme sentrum. Vi ville ha enebolig og hage og kort vei til det meste. Vi visste at vi kom til å få barn, og vi ville at de skulle ha en grei skolevei. Vi hadde ikke lyst til å måtte kjøre de overalt, men at de skulle kunne sykle til aktiviteter og venner. Alt dette fant vi her ved Sagtjernet, sier Ida Kristin som er lærer ved Elverum videregående skole.

 

Nært det meste

Sommeren har trådt til for fullt, og utendørs suser humlene dovent i solen – solen som gjennom hele dagen fanges i familiens hage. Om morgenen skinner den på frokostbordet, før den følger sin vante gang mens den hele tiden stråler ned på Aksel (4), Lilli Ovidie (6) og Isak (8) Silkebækken som nyter sommerferien med utelek og trampolinehopp. På forsiden står det to epletrær som familien håper skal innby til epleslang.

– Jeg liker at vi bor nærme skolen, Sagtjernet og biblioteket. Der var jeg og lånte en alvebok og en bok om Rampete Robin, forteller Lilli Ovidie. Et drøyt steinkast unna familiens hus ligger Fylken, den gamle fylkesidrettsplassen som om vinteren er et myldrested for barn i ulike aldre som vil stå på skøyter og spille ishockey.

– Da er det bare å møte opp, og så er det omtrent alltid noen der og lager masse liv, sier pappa Thorleif som er utdannet lydtekniker og altmuligmann på Teater Innlandet.
I riktig gamle dager skal det visstnok ha blitt satt Norgesrekord i lengdeløp på skøyter her, og familien bor fint til: i paradegata som dengang førte opp til fylkesidrettsplassen. Noen rolige småveier bakenfor ligger én av Elverums sommerperler, stedet som har gitt området navn; Sagtjernet. Her bader familien både på dag og kveld, eller Isak sykler i det nyanlagte sykkelanlegget like ovenfor stranda. På andre siden ligger skolen deres, nybygde Søbakken.

Isak gir tommel opp til å bo så nært skolen. Han kan sykle alene til skolen så vel som til venner og besteforeldre.

Plask: Nabojenta Isabel leker ofte med Lilli Ovidie og hennes søsken, Aksel og Isak. Rett på andre siden av vannet ligger nye Søbakken skole, som barna er så heldige å gå på.
Plask: Nabojenta Isabel leker ofte med Lilli Ovidie og hennes søsken, Aksel og Isak. Rett på andre siden av vannet ligger nye Søbakken skole, som barna er så heldige å gå på.

Frihet og trygghet

– Selv om skoleveien kun består av en liten bit bilvei, syntes jeg det var litt tidlig at Isak skulle begynne å gå til og fra skolen alene allerede i første klasse. Derfor hadde vi opprinnelig en avtale på at vi skulle møtes ved parkeringsplassen ved skolen, men det syntes Isak var en ganske dårlig idé, forteller Ida Kristin.

– Ja, jeg skjønte ikke hvorfor jeg skulle stå der og fryse mens jeg ventet på deg når jeg like gjerne kunne gå hjem alene, ler han. Og det er nettopp dét foreldreparet setter så stor pris på ved å bo ved Sagtjernet; barna får lov til å ta ansvar i trygge omgivelser.

– Sånn får man selvstendige barn, sier Ida Kristin.

– Ved Sagtjernet kan folk etablere seg, og kjøpe hus til overkommelige priser. Det er en virkelig fordel med Eleverum; alt man får av hus og hage. Vi har faktisk enebolig på ett mål tomt samtidig som vi bare bor ett kvarters gåtur unna sentrum, sier Thorleif.

Da familien flyttet inn, kom en eldre nabodame bort på sparken med babysokker til Isak som da var nyfødt.

– Nabolaget ble bygd opp etter krigen så det bor en del eldre mennesker her, men nå tror jeg det er et generasjonsskifte på gang, og vi ser flere barnefamilier flytte inn. Nabojenta, Isabel og Lilli Ovidie er bestevenner så her er det hull i hekken. Vi snakker med naboene rundt oss, noe barna også gjør, sier Ida Kristin.
– Jeg snakker med hunden deres også, påpeker Aksel. På ettermiddagene bruker han og Thorleif å sykle i Stavåsen. Alt ligger til rette for en aktiv og sosial hverdag.

– Vi har de tingene vi synes er viktig: vi har Stavåsen, Sagtjernet og Fylken samtidig som vi bor sentrumsnært uten å bo i blokk, men i et hus med plen og hekk. Vi har luft, men samtidig folk i nærheten, sier Ida Kristin og Thorleif.