Denne sida er for deg som bor, burde bo eller ønsker å bo i Elverum og Åmot.

Ypperlige Ydalir

Da familien Elsetrønning Kveen skulle bygge nytt hus i Ydalir, var det spesielt én ting de kom til å savne fra sitt gamle nabolag; naboene. Så bestemte naboene seg for å flytte etter. Tekst og foto: Karoline Almås Sørensen Tre … Les videre

Da familien Elsetrønning Kveen skulle bygge nytt hus i Ydalir, var det spesielt én ting de kom til å savne fra sitt gamle nabolag; naboene. Så bestemte naboene seg for å flytte etter.

Tekst og foto: Karoline Almås Sørensen

Tre på topp Ydalir:

– Barnevennlig

– Nært marka

– Sentrumsnært

– Det eneste negative ved å flytte til Ydalir, var at vi måtte flytte fra naboene våre på Vestad, sier Camilla Haug Elsetrønning (31) og Raymond Kveen (30).

Ettermiddagssola skinner på ett av Elverums nyeste tilskudd på kartet; Gneisvegen i Ydalir. Trym Kveen (6) leker i sanda rundt familiens nye hus. Julian Kveen (1) har nettopp lært seg å gå, og tester ferdighetene i en oppoverbakke. For øyeblikket er tomten i Elverums nyeste bydel, Ydalir en byggeplass, men familien håper å være på plass i sitt nye hjem før påskeharen kommer hoppende utpå våren.

– Vi har lenge drømt om et nytt hus, og etter mye jobb kan vi endelig realisere boligdrømmen vår i Ydalir. Vi har pusset opp to gamle hus og på den måten bygget oss oppover, i tillegg til at jeg har gått fire år på skole, forteller Camilla som i dag jobber som vernepleier.

Nytt nabolag

– Målet er å være ferdig på utsiden til 1. oktober, forteller Raymond.

Etterpå skal huset fylles med alt familien drømmer om.

– Det er mye vi gleder oss til. Det blir så fint med vaskerom i første etasje og nytt kjøkken – og ikke minst jevn varme i hele huset. Det første huset vi bodde i her i Elverum var fra 1934, og der frøs Raymonds sko fast i gangen. Det slipper vi her, ler Camilla.

Raymond nikker; for ham blir det en ekstra bonus å kunne sette seg i solveggen på en tidlig lørdag morgen, i stedet for å dra og bygge på huset. Det blir verdt all jobben til slutt.

– Vi får både morgensol og kveldssol her – ja, sol hele dagen, rett og slett. Vi ser både til Løten og Nordhue, området er ideelt for barnefamilier, vi får en lekeplass rett bak huset, vi kan bare ta på oss skoene og gå en kort tur til dagligvarebutikken for å kjøpe is, men vi kan også gå til Leiret. Så nært er det! Dessuten blir alt nytt her, sier Raymond.

FLYTTELASS: Det eneste familien Elsetrønning Kveen kom til å savne ved innflytting til Ydalir, var naboene sine. Gleden var stor da naboene kunngjorde at de hadde kjøpt nabotomta og kom til å flytte etter.
FLYTTELASS: Det eneste familien Elsetrønning Kveen kom til å savne ved innflytting til Ydalir, var naboene sine. Gleden var stor da naboene kunngjorde at de hadde kjøpt nabotomta og kom til å flytte etter.

Et godt steinkast ifra huset ligger et sandtak der resten av den nye bydelen, Ydalir skal vokse frem. Her skal det bli nullutslippsnabolag samt ny skole og barnehage som etter planen skal stå klare til skolestart i 2019. Nye hus vokser – og har vokst – frem på siden av Camilla og Raymonds over 180 kvadratmeter store boligdrøm.

Mot sør har naboen allerede flyttet inn, og gresset spirer grønt. Huset mot nord er ferdige å støpe sålen. Der skal det flytte inn noen som familien allerede kjenner godt. Når man flytter til et nytt sted, er det jo alltid knyttet spenning og forventninger til nabolaget. Akkurat der har familien Elsetrønning Kveen en stor fordel: de tar med seg naboene fra Vestad på flyttelasset.

Godt naboskap

– Det var det eneste negative ved å flytte hit. Vi har nemlig verdens beste naboer og vi gruet oss til å flytte fra dem. Vi inviterte oss selv over på kaffe i desember og fortalte at vi skulle flytte. De var skuffet, men skjønte at vi ville bo i Ydalir, forteller Camilla og Raymond.

Det skulle vise seg at adresseendringen inspirerte. Dagen før nyttårsaften ble Camilla og Raymond igjen invitert på kaker og kaffe hos naboene.

– De fortalte til Trym – som deretter fortalte til oss – at de hadde kjøpt nabotomta. Vi ble så glade; vi har blitt veldig nære venner, og både de og døtrene stiller opp og hjelper oss med barnepass. De har til og med hjulpet til på tomta vår, forteller paret.

At nyskapende Ydalir lokker flere, er ikke vanskelig å skjønne. Det ligger idyllisk til helt oppe i markagrensa, og for sånne som Camilla – som elsker å gå tur – er plasseringen midt i blinken. Når familien flytter inn, kommer de til å være omringet av muligheter for alle i familien.

Drømmer bygges sjelden alene, og på tomta i Ydalir har søskenbarn, søsken, svigersøsken, foreldre og kolleger hjulpet til. Mesteparten er likevel gjort alene, av Raymond som er utdannet snekker. Mens han jobber på huset hver dag etter jobb, og fra tidlig morgen til sen kveld i helgene, holder Camilla fortet på Vestad.

– Jeg holder på å male huset til vi skal selge det, og nå gleder jeg meg bare til å bli ferdig med dét slik at jeg kan være med å hjelpe på det nye huset og ta del i prosessen her, sier hun.

Etter å ha pusset opp to hus tidligere, ser paret lyst på å flytte inn i noe helt nytt som ikke trenger og røres.

Hva skal de bruke all den ekstra fritiden på?

– Vi har jo begynt å snakke om vinterhage og terrasse da, ler Camilla. I Ydalir er mulighetene mange.